JoomlaTemplates.me by iPage Reviews

STANOWISKO SĄDU NAJWYŻSZEGO ,, ODROCZONE ‘’

Opublikowano: czwartek, 20 luty 2020

W dniu 19 lutego 2020 roku odbyła się rozprawa w Sądzie Najwyższym   w związku  pytaniami Sądu Apelacyjnego w Białymstoku zadanymi w sprawie Aleksego T  III UZP 11/19 . SA pytał : 1) czy samo formalne stwierdzenie że ktoś pełnił służbę w jednostkach określonych w art. 13 b ust.1 ustawy emerytalnej jest wystarczające do uznania że była to służba dla państwa totalitarnego bez indywidualnej oceny  czynów osoby pod kątem naruszania podstawowych praw i wolności , 2) w przypadku uznania że formalna przynależność  wystarczy to czy można ponownie obniżyć świadczenia osobie , która miała je już obniżone ustawą z 2009 r.

Sąd Najwyższy w składzie 3-y osobowym  ( Z Myszka, Z Korzeniowski, K Rączka ) stosunkiem głosów 2:1 wydał postanowienie o przekazaniu sprawy do rozpatrzenia w powiększonym składzie .

W krótkim omówieniu decyzji Przewodniczący składu a zarazem referent sprawy przekazał  że uzasadnia to stopień skomplikowania sprawy oraz fakt że jednak Trybunał Konstytucyjny zdecydował się rozpoznać sprawę tej ustawy w nieodległym już terminie  17-03-2020 r.. Z powyższego wynika że SN  zajmie stanowisko   w składzie 7-o osobowym jeśli będzie to niezbędne dopiero po wyroku TK.

Andrzej Adamczyk    20-02-2020 r.